12/13/2013

#13 Perjantai 13. ja haaste

"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Kerro blogissasi kenet olet haastanut."

Tänään vuorossa olisi sitten taas haaste. Tällä kertaa aiheena on haaste hevosenomistajille ja tämän haasteen minulle on lähettnyt Johanna, kiitokset hänelle sillä joissain blogissa olen tällaiseen haasteeseen törmännyt ja tykkäsin aika paljon. Toivottavasti tekin tykkäätte siis.


Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta.

Libre on 2003 syntynyt Zangersheide ruunani. Säkää herralla on reilut 170cm. Libre on oikea unelma käsitellä, sillä se on on oikea herrasmies ja todella fiksu hevonen. Välillä sen fiksuus (huh, onko se edes sana?) kostautuu, sillä se osaa olla välillä oikea diiva ja vaatia välillä enemmänkin kuin olisi tarvis. Olen kilpaillut Librellä 110cm luokkiin asti yhteisen taipaleemme aikana esteillä, koulussa olemme debytoineet jo helppoa A'n ja kenttäpuolella harrasteluokkia.

Whisper II on 2006 syntynyt saksalainen hannover ruuna ja säkää hänellä on about 165cm. Väiski on luonteeltaan aivan erilainen kuin Libre ja se viihtyykin mieluummin itsekseen, kuin ihmisten lässytettävänä. Luonteeltaan Väiski on kiltti ja rehellinen hevonen mutta se tuntuu välillä stressaavan ihan hassuja asioita. Väiskin kanssa olen kilpaillut 100cm luokkiin asti esteitä ja koulupuolella olemme kilpailleet helppoon B'hen asti.

Väiski viime kesänä estetreeneissä kotona
Fantacy on 2010 syntynyt FWB ruuna. Säkää pikkupojalla taitaa olla vähän reilut 160cm, yliaktiivinen ja rohkea luonne sekä suloinen naama. Lapsi tuli meille niinkin hassulla tavalla että ostimme sen viikon ikäisenä varsana pelkästään sen perusteella että sillä oli neljä sukkaa ja läsimäinen tähtipiirto päässään. Fantsun kanssa ollaan opeteltu ratsun alkeita ja ollaan nyt ihan hyvässä mallissa pienokaisen kanssa ensi vuotta ajatellen.

Hevoset vai ponit? Miksi?
Hevonen. Minulla on niin vähäinen ponihistoria, koska olen aina ollut pitkä ja suurimmaksi osaksi ratsastanutkin hevosilla Poneilla ratsastaminen oli aina se ratsastusleirien paras hetki. Toki ensimmäinen ratsuni oli poni ja tykkäänkin ponimaisista hevosista, mutta silti pysyn kannassani ja sanon hevonen.
Väiski kesän koulutreeneissä

Ensimmäinen hevonen/poni jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Tätä täytyykin oikein miettiä.. Mellulla ratsastin aikanaan aika paljon itsenäisesti (ilman suurempaa ohjausta) ja Hessun kanssa sitten jo aktiivisemmin. Tähän taitaa siis olla vastaus että todella kauan sitten ylläpidossa ollut poni Mellu.

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos kengässä)
Itse  olen enemmän kengällisten kannalla, koska kovassa treenissä olevan hevosen kaviot eivät pahemmin kestä ilman kenkää + Libre on vähän huono kavioistaa ohuine anturoineen, joten ilman kenkiä kulkeminen sen kanssa ei onnistuisi ollenkaan. Väiskillä muistaakseni on numeron 1 babykaviot ja Librellä onkin sitten numeron 2 kengät jalassaan.

Klippaus: puolesta vai vastaan?
Tähän kysymykseen olen aika neutraali vastaukseni puolesta. Viimevuonna oli ensimmäinen vuosi kun yksikään hevosistani on klipattu, koska Väiski ei osannut oikein kasvattaa kunnollista talvikarvaa ja paleli, joten se oli pakko klipata. Tänävuonna klippasimmekin sitten niin Libren kuin Väskinkin, joten kaiketi olen sitten ihan sen puolella vaikka ilmankin pystyy kyllä treenaamaan jos on sopiva karva hevosella tai jos jaksaa pelata loimilla.

Tarhailevatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Tähän asti kaikki ovat voineet tarhata ja laiduntaa yhdessä porukassa, mutta Libre on ollut pakko pitää erillään koska se alkaa riekkua isossa tarhassa ja laumassa. Olisi mukava kyllä pitää sitäkin kaikkien kanssa samassa, mutta se pöhkö tuntuu vain rikkovan itsensä jos se saa vähänkin enemmän tilaa ja kaverin..

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö? (esim. väri?)
No Tähän en voi sanoa pahemmin kumpaakaan, sillä Fantsu ostettiin aika pitkälti (lue: kokonaan) ulkonäön perusteella, mutta Väiski ja Libre sen sijaan olivat vähän kuin sikoja säkissä. Libreä katsoessa olimme aika väsyneitä jo ja en tosiaankaan huomannut kaikkia hevosen piirteitä kun ihastuin vain ratsastettavuuteen. Väiski sen sijaan ei tullut kuin pienen videonpätkän perusteella ja välittäjän sanan painolla. Sanoisin kuitenkin molempien vaikuttavan aina vähän, mutta itse keskityn aina ratsastettavuuteen kun hevosia olen ollut katsomassa.

Millainen on hyvä hevosblogi?
Blogeja, joissa on mielenkiintoisia ja hyvin kirjoitettuja treeni ja valmennuspostauksia. Kuvat ovat aina plussaa videoista puhumattakaan ja aktiivisesti päivittyvää blogia on kiva seurailla. Myös tietty blogin kirjoittaja kiinnostaa sen puolesta että tuttujen bloggaajien kirjoituksia on aina kiva seurailla.

Pahin tippumisesi?
Varmaan se kun Väiski linkosi minut ja mursin sormeni, koska en päästänyt ohjista irti. Väiski siis otti jonkun ihan oman teletappimoodin päälle ja kun sain pidätteeni läpi sain pari pomppua ja yhtäkkiä poni pomppaa alta pois eteen ja vasemmalle ja itse jäin sitten siihen..

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Meidän hevosilla on aivan tajuttomasti loimia, joten en voi lukuja oikeastaan sanoa, mutta aika pitkälle jokaiselle on ulkoloimea, sisäloimea ja edustusloimea. Muita omia loimia meidän hevosilla ei kuitenkaan ole kuin Väiskin talvitoppis ja Libren talvitoppis.
Kevään valmennuksissa

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Kelien mukaan mutta päasiassa pyrin liikuttamaan joka päivä hevosiani. Aina tämäkään ei kuitenkaan onnistu kun koulu häiritsee harrastusta ;)

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Ikinä en ole ollut sellainen uhkarohkea ratsastaja mutta rohkeampi olen ollut kuin nykyään. En ole ollut niinkää sellainen että haluaisin välttämättä jokaisen eteen tulevan hevosen selkään kiivetä vaikka sieltä tulisi järkyttävää pukkirodeota. Haluan myös sen verran kontrollia että en ala helpolla maastoilemaan tai hyppäämään hevosella, jolta katoaa jarrut aina välillä. Libre ja Väiski nyt ovat olleet aina ihan turvallisia hypätä ja maastoilla. Väiskillä oli aikanaan sellainen vaihde että se lähti viemään ,mutta nykyään sekin pysyy käsissä ja osaa olla rauhassa maastolenkillä.

Kangasalan kenttäkisat
Haastan tämän haasteen tekemään seuraavat blogit: NOUSUOKSERILLETriippops PhantomMy world with horses

2 kommenttia:

 1. Tää oli todella kiva postaus! :) teillä on tainut käydä pikkaisen jopa tuuria noiden hevosten ostoissa, libre on tosi hyvä sun kanssa ja väiski menee myös tosi kivasti sun kanssa! :)
  Miksi ostitte fantacyn? Miksi siis halusitte ostaa varsan?:) koulutatteko fantasystä sulle uutta ratsua? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Meillä on todellakin ollut tuuria kaikkien kolmen kanssa! Fantsu ostettiin aika pitkälle hetken mielijohteesta, koska se oli niin kaunis ja hyvä sukuinen ja meille tarjottiin alunperin sen emää (äitini ei pidä kauheasti tammoista) ja äiti heittikin puoli vitsillä että mites tuo varsa ja siitä sitten idea alkoi pikkuhiljaa kehittyä. Siinä vaiheessa meilä ei ollut mitään tarkoitusta edes ostaa varsaa eli siis mikään pitkän linjan suunnitelma se ei todellakaan ollut. Fantsu on nyt opetellut ratsun alkeita ja katsotaan jos nelivuotiskaudella päästäisiin sitten joitakin kisoja kiertämään, nuorten luokkia ajatellen.

   Poista

Risuja ja ruusuja, kysymyksiä sun muita reippaasti vain tulemaan! :)
Ethän kirjoita samaa viestiä kahdesti, sillä kommenttisi kiertää ennen julkaisua silmieni alta jolloin pystyn valvomaan ettei blogiin tulisi epäasiallisia kommentteja.
-Milka