11/14/2014

Harrastusanalyysi - mitä, miksi ja kuinka?

Näin Kaisan blogista tänään mielenkiintoisen postauksen liittyen tähän uuteen blogiportaaliin, blogitalliin. Kaikki eivät ole siihen vielä varmaan törmänneet, joten jos kiinnostuksesi heräsi niin tästä linkistä pääset tutkailemaan tarkemmin. Olen Kaisan blogia seuraillut jo hyvän aikaa ja hänen hyvin kirjoitettu harrastusanalyysinsa innoitti minuakin kirjoittamaan.


Mitä?
Harrastan siis ratsastusta. Kun minulta kysytään harrastuksiani, on vastaukseni lyhyesti ja ytimekkäästi ratsastus. Välillä ihmiset ovat pyytäneet tarkennusta tähän vastaukseen. Ennen kuin Libre vei meitä kenttäratsastuksen puolelle kilpailemaan, kilpailin pääsääntöisesti esteratsastuksessa. Joka kausi kuitenkin silti tuli startattua koulukilpailuissakin, mutta päälajikseni luokittelin silti esteratsastuksen. 

Nykyään olen kilpaillut kuitenkin niin este-, koulu- kuin kenttäratsastuksessakin. Kouluradoilla edelleenkin yhtä aktiivisen epäaktiivisesti, mutta kilpailen ja treenaan kuitenkin tavoitteellisesti tässäkin lajissa. Estekilpailuissa en käy enään niin useasti kuin silloin kun en kenttää kilpaillut. Tänä vuonna kenttästartteja on kipan kautta luntattuna kertynyt keskimäärin yhdet kuukaudessa toukokuusta syyskuuhun, eli yhteensä viidet. 

Nykyään siis kun minulta kysytään tarkennusta vastaukseeni tästä harrastuksesta, olen voinut jo miettiä hetken. Olenko edelleen esteratsastaja vai voinko sano itseäni jo kenttäratsastajaksi? Esteratsastuksessa olen kilpaillut jo ainakin kuuden vuoden ajan, kenttäratsastuksessa noin kahden. Pienemmästä kokemuksestani huolimatta, olen todennut kenttäratsastuksen kuitenkin olevan se, mitä tällä hetkellä tarkemmin kerrottuna harrastan. 

Copyrigth: Jasmin Nylund

Miksi?
No miksi ei? Kenttäratsastus on vienyt mukanaan hullun lailla heti ensimmäiseltä maastoradaltaan asti. Olen lähtenyt lajiin aivan noviisina Libren kanssa. Hyvällä koulu- ja esteratsastuspohjalla ja rohkealla hevosella olemme päässeet etenemään hyvinkin nopeasti nykyiselle tasollemme. 

Kenttäratsastuksessa kuitenkin hauskinta on sen monipuolisuus. On osattava niin koulu- kuin esteratsastustakin, puhumattakaan siitä parhaimmasta - maastoesteistä ja -radasta. Nuorempana olen ollut jopa jonkun verran arka hevosten kanssa ja esimerkiski maastossa laukkaaminen oli välillä aivan kamala idea! Jokin on nyt kuitenkin tainnut naksahtaa toiseen asentoon, sillä kun meikäläisen kanssa maastoillessa irrotellaan välillä aika komeastikin!

Sekö siinä siis viehättää? Vauhti ja vaaralliset tilanteet? Vaaralliset tilanteet nyt ei pahemmin, mutta parempaa tunnetta saa välillä hakea kuin kunnon maastolenkki ja pitkä laukkasuora.

Suurimmaksi viehätykseski sanoisin kuitenkin haasteen, joka lajissa tulee juuri sen monipuolisuuden vuoksi. Olen ihmisenä hyvin kunnianhimoinen mutta kärsivällinen. Kärsivällisyydenkin olen saanut oppia, mutta olen myös oppinut että kaikki aikanaan. Ensin työ, sitten huvi. Hyvin tehdyn työn, hien ja kyyneleiden jälkeen tuntuu se pienikin sijoitus isolta voitolta. Aina ei kuitenkaan ole tarvittu edes sijoituksia. Tulen varmaan aina muistamaan ensimmäisen helpon starttini Librellä kun en maaston maaliin tullessani voinut muuta kuin hymyillä. Takana oli kaksi tyhmää kieltoa mutta sillä hetkellä tuntui että mulla oli allani maailmaan hienoin hevonen! Se oli pieni askel kohti seuraavaa, arvokas kokemus ennen tulevia koetuksia.

Copyright: Enna Kujansuu
Kuinka?
Minulla on harrastukseeni aivan mahtavat olosuhteet tarjottuna. Oma pieni talli kotona, kenttä, monipuoliset maastot. Ennen kaikkea minulla on kaksi hevosta, joilla harjoitella ja kilpailla. Tämän kaiken lisäksi minulla on takanani perheeni ja valmentajani tukemassa. 

Kenttäratsastuksen myötä päädyin aluevalmennuksien kautta Maijan valmennuksiin. Nyt yhteistyötä on takana jo vuoden verran ja tässä ajassa Maija on saanut puskettua minua eteenpäin aivan tolkuttoman paljon! Vuosi takaperin aluevalmennuksiin ilmoittautuessani kirjoitin hakulomakkeeseen ensi kauden tavoitteissani olevan helppo, vaikka ennemminkin realistisina maaleinani olikin tutustumisluokka. Olen siis voittanut oikean päävoiton eksyessäni näin hyvin meille sopivalle valmentajalle, joka on kyennyt nostamaan meidät tälle tasolle ja ylöspäin on vain matka!

Kilpaileminen on myös yksi tämän lajin kohokohtia minulle. Kunnianhimoisena olen aina haaveillut että saisin edes joku kaunis päivä olla jollekin se henkilö, jota katsoessa voisi ajatella "Vau, miten taitava. Miten ROHKEA!" Näihin ajatuksiin olen törmännyt itsessänin nimittäin jo ihan koulun juhlissa olevista laulu- ja soittoesityksistä lähtien. Ja mitä enemmän tähän fiilikseen törmään, sitä enemmän haluan treenata ja tulla paremmaksi, jotta oikeasti jonakin päivänä joku voisi omasta työstäni ajatella samoin. 

Blogitallin harrastusanalyysiin osallistun seuraavia ohjeita noudattaen:
 • Kopioi haasteen banneri postaukseesi.
 • Linkitä tämä haaste (osoite: http://toimitus.blogitalli.fi/2014/11/viikon-blogihaaste-harrastusanalyysi.html ) omaan postaukseesi, jotta muutkin löytävät ohjeet haasteen toteuttamiseen ja osallistumiskaavakkeen.
 • Vastaa haasteeseen omin sanoin blogissasi. Käytä luovuttaa, sovella ja somista postausta kuvilla.
 • Linkitä postauksesi tämän tekstin loppuun, jotta muutkin pääsevät lukemaan sinun näkökulmasi asiasta ja osallistut samalla kilpailuun!
 • Viimeiseksi haasta kolme muuta bloggaajaa mukaan!
Tähän haasteeseen haastan mukaan vielä Idan, Veran sekä Johannan!

6 kommenttia:

 1. Oijoi just cool postaus! Hyvä Milka ;) Mä oon niin laiska bloggaaja että saas nähdä päädynkö ikinä tekemään tota :D Thanks kuitenki haasteesta!

  VastaaPoista
 2. tää on haaste josta tykkään! taitaapi jäädä matikan lukeminen huomenna kokonaan pois kun tätä alan tekemään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Taulukkokirja mukaan kokeeseen niin hyvä tulee ;)

   Poista
 3. Oivoi hiukan oon missannu tän haasteen.. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Voi olla että täältä päästä laiska bloggaaja on unohtanut kokonaan ilmoittaa tällaisista haasteista ;D

   Poista

Risuja ja ruusuja, kysymyksiä sun muita reippaasti vain tulemaan! :)
Ethän kirjoita samaa viestiä kahdesti, sillä kommenttisi kiertää ennen julkaisua silmieni alta jolloin pystyn valvomaan ettei blogiin tulisi epäasiallisia kommentteja.
-Milka