2/06/2016

Energiaa, istuntaa ja pyöreyttä

En ehtinyt kirjoittaa sillon Libren kouluvalmennuksesta ollenkaan postausta vaikka videomateriaaliakin oli, joten kouluvalmennuspostaukset jäivät vain Edin treeneihin joulukuussa. Pari viikkoa sitten sunnuntaina kuitenkin pääsimme Libren kanssa uudestaan Hansun valvovan silmän alle, kun Taru otti meidät matkaansa.

Alkuverkan aikana Libre oli aika löysä ja siltä puuttui liikkumisesta oma energia sekä se oli pohkeen takana ärsyttävästi. Tähän Hansu puuttuikin onneksi samantien ja aloitimme kevyessä ravissa vasempaan kierrokseen ratsastamalla muutama askel eteenpäin ja sitten annoimme hevosen liikkua kunnes tempo taas hidastui. Tämä oli aika kätevä tapa saada Libre reagoimaan paremmin jalkaan ja hetken jälkeen hevonen liikkuikin jo huomattavasti aktiivisemmin ja energisemmin.

Kun Libre liikkui hyvin, pyysi Hansu minua istumaan harjoitusraviin. Minusta tuntuu että en saa Librestä samanlaista ravia irti kotitreeneissä tai muutenkaan, sillä ravissa istuminen oli aivan mahdotonta! Olin kuin mikäkin perunasäkki kyydissä joka hölskyi joka suuntaan. Viimeksi jo Hansu oli puuttunut vähän istuntaani ja opasti istumaan vain rohkeasti istuinluiden päälle.

Tällä kertaa ohje oli samanlainen mutta jäimme tarkastelemaan istuntaani hiukan tarkemmin. Edelleenkin sain keskittyä istumaan paremmin ja rohkeammin takapuoleni ja istuinluideni päälle, joka tuntui kuin olisin nojannut aivan tolkuttomasti taakse.  Hansun idea oli kuitenkin että istuisin vatsalihakset "pitkänä", hartiat takana ja rentoina sekä rintakehä auki. Näin painoni ei ollut polvieni ja reisieni päällä vaan nimenomaan selkärankani ja keskivartaloni kantoi itsensä paremmin ja jalat saivat ns. "roikkua" vain rentoina. Alkuun ihan kamalaa, mutta kun löysin paremmin satulassa paikkani, alkoi ravissa istuminen ja jalkojen käyttäminen onnistumaan ja pääsin mielestäni ihan hyvin ravin liikkeeseen mukaan.

Istuntaani korjatessa jatkoin samalla tekemällä uraa pitkin puolta maneesia vasempaan kierrokseen. Hansu oli myös tarkkana että ratsastin kulmiin kunnolla ja että hevonen taipuu tasaisesti niin edestä kuin takaakin. Vasempaan kierrokseen Libre heitti helpommin takapäätä kaarteessa ulos sekä ei taipunut kaarteessa tasaisesti. Ohjeeksi Hansu käski minun ratsastaa muutama askel ennen kulmaa sulkuväistömäisesti ja näin kulman läpi, jolloin sain Libren taipumaan huomattavasti paremmin läpi kulman. Samalla kuitenkin Hansu painotti että hevonen täytyy muistaa suoristaa pitkälle sivulle ennen uutta kulmaa, silllä tällöin kylki täytyy ratsastaa uudestaan läpi ennen kulmaa ja harjoitus suoristaa hevosta. Oikeaan kierrokseen Libre kuitenkin taipui paljon tasaisemmin, joten tätä harjoitusta ratsastettiin tällä kertaa oikeastaan vain vasempaan kierrokseen.
Kesää ja kisoja odotellessa! Koulukisojakin ;)

Jatkoimme vielä ravityöskentelyä ja keskityimme pysähdyksiin. Ratsastin siis kerkihalkaisijalle, johon tein pysähdyksen, jatkoin uudestaan ravissa ja tein ympyrän päätyyn vasemmalle, jolta tulin uudestaan keskihalkaisijalle. Tavoitteena oli saada energinen pysähdys, jonka Hansu perusteli siten että hyvä pysädys voi tuoda noin 1-2 pistettä paremmat pisteet pysähdyksestä. Oli mielenkiintoista perehtyä niinkin pieneen ja vähäpätöisen oloiseen asiaan kuin pysähdys mutta eron kyllä huomasi tehdessä pikkuhiljaa. Ratsastin keskihalkaisijalle energistä ravia ja valmistelin ensimmäisellä kerralla pysähdyksen liian aikaisin, jolloin itse pysähdyksessä hevonen venähti kilometrin pituiseksi vaikka ihan siistin pysähdyksen muuten teki. Tämän jälkeen tajusin alkaa valmistelemaan liikettä myöhemmin mutta seuraava ongelma oli että Libre korjasi taaksepäin pysähdystä. Hansu halusikin siis että pysähdyksessäkin hevonen ajattelee enemmän eteenpäin liikettä kuin taakse.

Pienen kävelytauon jälkeen jatkoimme laukalla ja laukassa keskityimme tällä kertaa vastalaukkaan. Ratsastinkin soikion mallista kuviota ympäri kenttää vastalaukassa ja ajattelin liikkeessä että ratsastan hevosen lapoja sisällepäin kaarteissa. Vasen vastalaukka oli aika piece of cake mutta oikea on ollut pidemmän aikaa meille ongelmallisempi. Toisin sanoen siinä missä vasen vastalaukka meni ihan helposti ja mukavasti, sain oikeaa ratsastaa paljon enemmän ja auttaa Libreä. Työstimme kuitenkin laukkaa ahkerasti ja saimme vähän parannettua sitä ennen kuin lopetimme. 

Tämä postaus tulee nyt inhottavan myöhässä sekä on myöskin ärsyttävän tylsä ilman kuvamateriaalia mutta toivottavasti itse teksti on mieleenne. Voin oikeastaan jo luvata että toisesta koulutunnista kertova postaus tulee olemaan puolet naftimpi, jos edes julkaisen moista ollenkaan sillä en kirjoittanut siitä mitään ylös itse valmennuksen jälkeen, joten todennäköisesti teksti ei olisi näin rikasta ja yksityiskohtaista kuten tämä. Saa nähdä. Libreen olen kuitenkin tyytyväinen, hevonen no liikkunut valmennuksen jälkeen hienosti ja kouluratsastusta on ollut oikeastaan ilo työstää nyt! Hansu kaivoi minusta ihan uuden innon esiin kun kerrankin tunnen ymmärtäväni oikeasti asioista jotain, puhumattakaan että tuntisin niiden oikeasti auttavan tai tuovan eroa vanhaan tekemiseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risuja ja ruusuja, kysymyksiä sun muita reippaasti vain tulemaan! :)
Ethän kirjoita samaa viestiä kahdesti, sillä kommenttisi kiertää ennen julkaisua silmieni alta jolloin pystyn valvomaan ettei blogiin tulisi epäasiallisia kommentteja.
-Milka