6/19/2016

Ratsastusta simulaattorilla

Niinkin mielenkiintoinen laite kuin ratsastussimulaattori on tullut tutuksi Suomessakin jo viimeisten vuosien aikana. Samalla tavalla tämä Simo simulaattori on tullut minullekin tutuksi, sillä olen ehtinyt simulaattoria testaamaan jo hurjat kolme kertaa! 

Ratsastussimulaattori on siis nimensäkin mukainen simulaattori, jolla pääsee tutkimaan omaa ratsastustaan sekä etenkin omaa istuntaansa ja painopisteitä hevosen selässä. Simulaattori olikin muotoiltu hevosen malliseksi ja sen kyytiin istuttiin tavalliseen koulusatulaan ja napattiin ohjat käteen ja ei kun menoksi. 

Simuulaattoriaika on about 15 minuuttia ja sen aikana alkuun tutstutaan laitteen liikkeisiin ja korjataan ohjaajan avulla omia istunnan virheitä, jonka jälkeen niitä ohjeita hyödyntäen ratsastetaan läpi testiohjelma, missä käydään läpi käynti, ravi ja molemmat laukat. Testiohjelman aikana ratsastajan ei tarvitse itse keskittyä muuhun kuin istuntaansa ja hevonen suorittaa itse siis siirtymät askellajista toiseen. Testiohjelmasta sitten laite piirtää käyrät, jotka tulostetaan ja annetaan mukaan itselle tarkasteltavaksi. 


 Ensikosketukseni ratsastussimulaattoriin oli vuonna 2013 kun äiti varasi ajan minulle. Tällöin simulaattori oli lähialueella toimivan hevostarvikeliikkeen First Class Horsen tiloissa ja olisi ollut hullua olla hyödyntämättä tätä tilaisuutta! 

Kirjoitin tuolloin aiheesta jopa postauksenkin ja sitä lueskellessani huomaan että olen saanut samantien paljon hyviä vinkkejä istuntaani. Ylemmässä kuvassa taas on kuva silloin mukaan saadusta testiohjelman tuloksesta. Vasemmassa reunassa ylempi laatikko kertoo mielestäni miten istunta heittää sivusuunnassa hevosen selässä, alempi laatikko kertoo painopisteen liikkeen edes takaisin selässä, Rein sensor -tekstin alapuolella on taas ohjien kaava ja sen vieressä jalkojen paineesta kertova.

Vuonna 2013 muistan olleeni aika tyytyväinen tulokseeni. Olen nimittäin aina pyrkinyt olemaan tarkka istunnastani ja tuolloin olin välillä siitä jopa hitusen hysteerinenkin (nykyään olen oppinut keskittymään välillä jopa muuhunkin, hehe.) mutta vieläkin kun katson tuota paperia, voin todeta että olen aika tasaisesti jo silloinkin istunut. Hiukan näytän olevan vasemmalle painunut, joka näkyy siinä että ohjasote on tasaisesti hiukan keskiviivan vasemmalla puolen. Sama vika näkyy myös sivusuunnassa mittaavan kaavan piirroksessa. 


Seuraava kaava on mielestäni seuraavalta vuodelta, eli 2014 jolloin halusin tehdä simulaattoritestin Tampereen hevosmessuilla vähän kuin tarkastaakseni istuntaani ja verratakseni aikaisempaan tulokseen. Muistelisin että tällöin en ollut niin tyytyväinen paperiini mutta näin jälkikäteen kun tutkin tulosta niin en oikein ymmärrä, mitä olen ajatellut. 

Tuolla kerralla en ole selvästikään keskittynyt niin paljoa jalkoihini vaan ennemminkin käsiini ja painopisteeseeni satulassa. Huomaankin kehitystä tuloksessa, nimittäin pinopisteeni on siirtynyt satulassa keskemmälle (vasemmalla puolella oleva pystyssä oleva sarake) ja samalla istuntani oli tullut vakaammaksi sivusuunnan liikkeessä. Sen sijaan painopisteeni oli valunut tämän testin mukaan hiukan taakse, sillä tuo punainen viiva on ns. keskellä satulaa (vaaaktasossa oleva sarake kuvan vasemmassa alanurkassa) niin on oma painopisteeni aika lailla sen takana. Samalla ohjasotteeni on edelleen sen hitusen verran siltikin vasemmalla. 

Näistä huolimatta lappu on omaan silmääni aika siisti suoritus.


Viimeisin kohtaamiseni tämän Simo-simulaattorin kanssa olikin eilen lauantaina eläinlääkärikeskus Hippomedissa. Libre sijoittui Paimion 1-tason kisoissa 110cm luokassa ja siellä oli palkintona lahjakortti simulaattoriin, jonka tottakai halusin hyödyntää! 

Hiukan jännitin, miten minun kävisi, sillä omasta mielestäni kuntoni on tämän vuoden puolella romahtanut aika lailla vaikka olenkin tasaisesti ratsastanut kahta hevosta. Siitä huolimatta muu liikunta ratsastuksen lisäksi on jäänyt vähän turhan vähälle. 

Ilmeisesti oma simulaattoripolleni Edi on kuitenkin pitänyt kuskia edes jonkunlaisessa kunnossa, sillä mielestäni tuotakaan lappua ei kyllä hävetä tarvitse. En taaskaan keskittynyt niinkään jalkoihini vaikka testin käyntiosuudessa ohjaaja neuvoikin minua kokeilemaan ensin painamaan vasemmalla ja sitten oikealla jalalla kuin pohkeenväistöä ratsastaakseni, jotta näkisin niiden vaikutuksen istuntaani. Se siis selittää käynnin aikana olevat pienet heitot istuntaa sivusuunnassa mittaavassa sarakkeessa. 

Ravissa sitten varmaan moni huomaakin miten epätasaiset käteni ovat olleet. Tämä oli aika herättävää nähdä ja ohjeeksi tästä sainkin yksinkertaisesti rentouttaa käsiäni enemmän ihan olkapäistä asti. Haastava ohje, sillä en huomaa jännittäväni käsiäni niin paljoa. Testasin asiaa kuitenkin eilen kun ratsastin vähän aikaa Edillä. Heti kun vähän "ravistelin" olkapäistä asti kättäni ja sitten otin rennosti ohjan tuntumalle oli hevonen heti paljon pehmeämmin ja rennommin kuolaimella hetken aikaa, jonka jälkeen sain rentouttaa kättäni uudestaan. Iso urakka siis edessä saada oma käsi vieläkin vain rennommaksi ja pehmeämmäksi mutta näillä mennään. 

Laukassa taas viiva näyttää aika tasaiselta niin ohjastuntuman kuin satulasensorinkin mukaan ja tästäkös olenkin tyytyväinen. Hieman painopisteeni on laukassa kuitenkin turhan takana, mutta tämäkin paranee loppua kohden kun aloin keskittyä tarkemmin vatsalihaksiini.

Kehiys on kuitenkin mielestäni huomattavissa näiden neljän vuoden sisällä istunnassani. Kädet ovat nyt se seuraava asia, joihin minun on keskityttävä vain paljon paljon paljon enemmän mutta muuten perusistunta ja painopiste satulassa näyttävät ainakin olevan omasta mielestäni aika ok hantissa. 

Ratsastussimulaattori on mielestäni aika onnistunut keksintö päästä tutkimaan omaa istuntaa tarkemmin ja tällainen vertailu on mielestäni myös aika piristävää ja hyvää, sillä huomaan lappuja katsellessani oikeastikin kehitystä istunnassani, vaikka muutamissa kohdissa kyseessä onkin ihan vain pieniä muutoksia. Pienet asiat ja parannukset ovat kuitenkin yllättävän merkittäviä välillä! 

Tulevaisuus näyttää vain, osunko uudestaan testaamaan istuntaani simulaattorin selässä mutta tällä hetkellä koen ainakin jokaisen kerran olleen hyödyllinen itselleni. Oletteko te päässeet koskaan testaamaan ratsastussimulaattoria tai haluaisitteko joskus päästä testaamaan laitetta? Entä mitkä ovat omat mielipiteenne ratsastussimulaattoriin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risuja ja ruusuja, kysymyksiä sun muita reippaasti vain tulemaan! :)
Ethän kirjoita samaa viestiä kahdesti, sillä kommenttisi kiertää ennen julkaisua silmieni alta jolloin pystyn valvomaan ettei blogiin tulisi epäasiallisia kommentteja.
-Milka